6 Ağustos 2016 Cumartesi

HZ.YUNUS'UN HAYATI

                                        HZ.YUNUS un Hayatı

Geçmiş zamanlarda ASUR'lar diye bir kavim vardı.Bu kavim Ninova şehrinde yaşardı. Ninova o zamanda en büyük şehirlerden biriydi. HZ.yunus'ta Allah tarafından bu kavime Peygamber olarak gönderildi. HZ.yunus Peygamber olduğunda 30 yaşındaydı.
Ninova halkı ticaretle uğraşan zengin bir halk idi.Bu zenginlik halkın gözünü kamaştırıp doğru yoldan ayrılmalarına neden oldu.
Artık putlara tapmışlardı Ahireti düşünmez olmuştular. HZ.YUNUS Ninova'lılar Allah yoluna devam etti.HZ Yunus'çokça küfürler edildi. Ancak o yılmadan,yorulmadan,sabırla tam 33 sene boyunca doğru yola çağırdı.Allah'ın emri ile belli bir zaman sonra başlarına bir felaket geleciğini anlattı.
HZ.Yunusun söylediklerina inananlarda olmuştu inanmayanlarda olmuştu.HZ Yunus kavminden ayrıldı.Felaket günü yaklaşıyor herkes HZ. Yunus'u arıyordu.Fakat kimse onu bulamıyordu
HZ.Yunus dicle kıyısında bir gemiye bindi.Kendi ile birlikte başkalarıda binmişti.Denize açıldılar
Bu arada Ninova çok hareketliydi. HZ. Yunus'un söylediği gün gelip çatmıştı.
Gündüz aniden güneş kaybolmuştu,her taraf karanlığa büründü Etrafta çok korkunç sesler vardı . Herkes birbirine HZ. Yunus'u soruyordu,Şehirde putları kırdılar . Allah'a yalvardılar dualar ettiler
Allah dualarını kabul etti beklenen felaketi yapmadı.Hz. Yunus, ise gemideydi. Nasıl olduysa gemi gitmiyordu. Üstelik hiçbir sebebide yoktu. Gemi batmak üzereydi.

Aralarında bir karar aldılar. Kur'a çekilecek ve bir kişi gemiden atılacaktı. Kur'a çekildi.
Hz. Yunus çıktı.Hz. Yunus kalktı ve gömleğini çıkardı. Ailah'ın izni olmaksızın kavminden ayrılmıştı. Bu hatası hiç aklından çıkmıyordu. Gün batımında Allah'a tövbe ederek kendini engin sulara attı.


Yaptığı tövbeyi Yüce Allah kabul etti. Hz. Yunus'u kurtarması için büyük bir balık gönderdi.
 Hz. Yunus denizin sulanna gömüldüğünde, balık Hz. Yunus'u yuttu, Hz. Yunus'u karnında muhafaza etti. Daha sonra kıyıya geldiğinde Hz. Yunus'u kıyıya bırakıp uzaklaştı.
Hz. Yunus çok yorgundu, yürüyemiyordu. Sürünerek kumsala doğru ilerledi. Çevreye bakındı. Böcekleri ve zararlı hayvanları gördü. Oraya yığıhverrrüşti. Çok yakıcı bir güneş vardı.
Yüce Allah bir bitki yarattı. Bu bitkinin adı Yaktin idi. Yaktin çok çabuk büyüdü.
Hz. Yunus'u güneşten ve böceklerden korudu.
Artık Hz. Yunus kendine gelmişti. Fakat nerede olduğunu biliyordu. Yola koyulmak için hazırhklar yaptı. Sonra yola çıktı. Çok uzun bir yolculuktan sonra Ninova'ya vardı.



Hz. Yunus nihayet kavminin yanına varmıştı. Ninova'da Hz. Yunus büyük bir sevgi ve saygıyla karşılandı, Hz. Yunus gördü ki putlar yok olmuş, 
kavmi yalnız ve yalnız Yüce Allah'a ibadet ediyordu.Ninova'lılar, doğruyolu bulmuştu. Hz, Yunus çok sevindi. Gördükleri onu çok etkilemişti. Şükretti.

Hz. Yunus uzun yıllar kavmi ile beraber Allah'a ibadet ederek yaşadı.
Ölümünün yaklaştığı zaman Ninova'dan ayrıldı. Kimse nereye gittiğini bilmiyordu.
Daha sonra bilinmeyen bir tarihte, bilinmeyen bir yerde öldü.
Hz. Yunus'un Asurlulardan ayn kalması ile beraber, kavim yeniden dinden uzaklaştılar. 
Bunun üzerine Allah Ninova şehrini düşmanların işgaline izin verdi. Böylece Asurlular devleti yıkıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder